Naši projekti

Previous Next

U okviru projekta "Razmišljaj kao naučnik" održani su novi trening i radionica za zainteresovane učenike iz Prve i Pete osnovne škole iz Brčkog. Tema je bila Kritičko mišljenje i medijska pismenost, sa fokusom na naučne i pseudonaučne tvrdnje i medijske objave, te logičke zablude i kognitivne pristrasnosti .

Pored novih saznanja kroz rad u grupama, učenici su imali priliku i da se bolje upoznaju i druže tokom pauza i zajedničkog ručka.

Serijal treninga i radionica o kritičkom mišljenju će biti zaključen ove sedmice, kroz organizaciju online radionice.

Projekat "Razmišljaj kao naučnik" implementira Centar za održivi razvoj, a finansiran je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).

Edukativni portal STEM.BA

Značaj besplatne i svima pristupačne online edukacije iz STEM oblasti je neupitno i nemjerljivo značajan u 21 vijeku za sve mlade ljude i za društvo u cjelini. Primjeri mnogobrojnih edukativnih platformi na engleskom, njemačkom, španskom i drugim jezicima to već godinama zorno pokazuju. Inače engleski pojam STEM je skraćenica koja upućuje na nekoliko akademskih disciplina: prirodne nauke (science), tehnologija (technology), inženjerstvo (engineering) i matematika (mathematics).

Kako bi omogućili i našoj djeci i omladini da uhvate korak sa razvijenim svijetom kada je u pitanju STEM online obrazovanje, Centar za održivi razvoj je pokrenuo projekat online učenja putem portala STEM.BA sa željom da dostignemo nivo najrazvijenih zemalja kada je u pitanju online STEM edukacija.

Ova obrazovna platforma se sastoji od video lekcija, tutorijala, interaktivnih zadataka, webinara, kvizova, igrica i drugih materijala i alatki za učenje, prilagodjenih mladoj populaciji i modernim trendovima u načinima obrazovanja. Sadržaji obuhvataju sopstvene, kao i sadržaje renomiranih svjetskih institucija i pojedinaca. Sam cilj postojanja ove edukacione platforme je podrška zainteresovanima za učenje, ali isto tako i omogućavanje primjene modernih metoda nastave u formalnim i neformalnim obrazovnim institucijama.

Već od samog početka STEM.BA bilježi veliku posjećenost, te je već nakon nekoliko mjeseci postala najposjećenija edukativna platforma u BiH, sa preko 13000 posjetilaca mjesečno. Daljnjim unapredjenjem sadržaja taj broj će zasigurno biti i još veći.

 

Ruka u ruci - Mladi prave robotske ruke

„Projekat ‘Ruka u ruci – Mladi prave robotske ruke’  koji promoviše interetničku saradnju mladioh iz tri ruralne zajednice u Brčko Distriktu (Bijela, Gornji Rahić i Grbavica) kroz aktivnosti na izradi zajedničkog projekta iz oblasti robotike, ima dva cilja: da mlade naraštaje približi izazovima i mogućnostima koje tehnološki razvoj u 21. vijeku donosi i da im pruži adekvatnu tehničku podršku za ostvarenje tog cilja. Radeći na ovom projektu učenici su naučili kako da rade u timu, kako izgleda međuetnička saradnja, a upoznati su i sa najnovijom opremom iz oblasti robotike i programiranja, sa primjerom mobilne robotske ruke, koja može izvršiti mnoštvo zadataka

Pored raznovrsnih treninga iz robotike i medjuetničke suradnje, COR je obezbijedio i značajnu opremu iz robotike i elektronike za ove tri škole, koja će ostati u trajnom vlasništvu škola, kako bi je koristile buduće generacije.

Na kraju projekta je upriličena i javna demonstracija učeničkih vještina iz oblasti robotike, od strane učenika iz tri osnovne škole (Bijela, Grbavica, Gornji Rahić).

Projekat je dobio posebno priznanje od Odjela za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta kao jedan od projekata koje su najviše doprinijeli obrazovanju u Brčko Distriktu.

 Inicijativa za monitoring kvalitete zraka škola u Brčkom

Monitoring kvalitete zraka u školama i drugim mjestima gdje ljudi borave je od izuzetne važnosti. Spajanjem oblasti zaštite kvalitete zraka sa učenjem elektronike i programiranja Projekat ima za cilj da na interesantan i 21. stoljeću prigodan način uključi mladu populaciju u aktivan i produktivan proces učenja i aktivizma u oblasti zaštite kvaliteta zraka u svojim lokalnim sredinama i školama.

Tako će kroz projekat više od 200 učenika iz osnovnih škola u Brčko Distriktu BiH imati priliku učiti o kvaliteti zraka, praviti uređaje za monitoring kvalitete zraka u svom okruženju (fokus na PM 2.5), mjeriti zagađenost zraka u svom školskom okruženju, te predlagati rješenja za unapređenje stanja u oblasti kvalitete zraka u svojim sredinama.

U tu svrhu je COR napravio i priručnik za izradu jednostavnih uredjaja za mjerenje koncentracije PM2.5 čestica u zraku, a kojeg možete pogledati na https://cor.ba/images/Dokumenti/prirucnik-za-izradu-uredjaja-za-mjerenje-zagadjenosti-zraka.pdf

Prvi rezultati mjerenja su nas možda malo i iznenadili, ali još više i obradovali - kvaliteta zraka u školama u Distriktu, kada su u pitanju PM2.5 čestice, je odlična. Tome je svakako doprinijela i činjenica da su vanjski uslovi bili optimalni, te da nije bilo akcidenata tokom perioda mjerenja.

Predložene su mjere ozeljenjavanja okoline škola, što je od strane nadležnih organa i prihvaćeno. Mjerenja će se nastaviti i u budućnosti.

Projekat je podržala Ambasada SAD-a u Sarajevu, a implementirao Centar za održivi razvoj.

Promocija zdrave prehrane

Svjetski dan hrane 16.10.obiljezava se svake godine nizom razlicitih aktivnosti u nasoj zemlji a koje za cilj imaju istaci vaznost ovog datuma.
Centar za odrzivi razvoj (COR) povodom ovog datuma organizuje u Brckom dogadjaj na temu "Vaznost zdrave ishrane kod mladih". Tom prilikom predavanje ce odrzati spec.dr Azra Dervisevic i Almira Mujacic, bloger zdrave ishrane koja ce gostima pripremiti i degustaciju zdravih zalogaja kao i napitaka. 
Ove godine sponzori su BH Telecom i Mingos Kafa.
Ulaz je besplatan a broj mjesta je ogranicen.

Promocija STEM obrazovanja u osnovnim školama

Kada je u pitanju moderno obrazovanje, zadnjih godina se širom svijeta čuje o važnosti STEM-a za „zapošljivost“ današnjih mladih generacija, kao i za napredak čitavog društva u ovo doba modernih tehnologija.  Pa šta je to STEM? STEM je skraćenica iz engleskog jezika za Science, Technology, Engineering, Mathematics, a što se u slobodnom prijevodu odnosi na prirodne nauke, moderne tehnologije, inžinjerstvo i matematiku.

Promocija STEM-a ne znači samo promocija odredjenih oblasti, poput matematike, robotike, programiranja, elektronike, fizike, itd (mada naravno znači i to), već i promocija STEM načina razmišljanja i u drugim oblastima – rješavanje problema, kritičko promišljanje, eksperimentisanje, i slično.

Nažalost, u našem osnovnom obrazovanju ovaj moderni pristup učenju još uvijek nije u potpunosti zaživio, pa je potrebno kroz vannastavne aktivnosti to promicati.

COR, kao jedan od lidera u STEM obrazovanju u BiH, je zbog toga pokrenuo projekat promocije STEM obrazovanja u osnovnim školama, a koji se ogleda u pokaznim časovima, praktičnim treninzima, opremanju kabineta elektroničkom i robotičkom opremom i slično. U tome nam pomažu i domaće tehnološke kompanije, poput BH Telecoma.

NAŠI PARTNERI

 

USAID

 

Youth Build International

 

 

 

GG logo horizontal

GlobalGiving

 

The Balkan Trust for Democracy

 

U.S. Embassy Sarajevo

 

Svjetska Banka

 

logo stem1

STEM.BA 

 

Cooperazione Italiana allo Sviluppo

 

Evropska Komisija

 

Lokalne zajednice u BiH

 

Udruga poslodavaca Brčko distrikta BiH

 df tk

Društvo fizičara u Tuzlanskom kantonu